preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

Novosti iz knjižnice

DAN HRVATSKE GLAGOLJICE

Autor: Ivana Kosko, 25. 2. 2020. 15:28

 [više]

Maštajmo! u mjesecu školskih knjižnica

Autor: Ivana Kosko, 7. 11. 2019. 13:03

I ove godine, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM), Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizirala je međunarodni projekt razmjene straničnika između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji projekt organizitan je pod nazivom Maštajmo!

 

 [više]

Čitajte dječje časopise

Autor: Ivana Kosko, 24. 9. 2019. 14:31

Dragi učenici,

pozivamo vas da se i ove godine pretplatite na neki od dječjih časopisa. Za pretplatu obratite se knjižničarkama do 1. listopada 2019.

Časopis

Polugodišnja

Godišnja

Smib

75 kn

150 kn

Modra lasta

75 kn

150 kn

Prvi izbor

80 kn

160 kn

Moj planet

90 kn

180 kn

Radost

80 kn

150 kn

 

 [više]

Završetak projekta Riječ dana

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 18. 6. 2019. 11:57

Projekt školske knjižnice Riječ dana završio je 30. svibnja 2019. i u njemu je sudjelovalo 19 učenika od 3.- 8. razreda.  Projekt je osmislila knjižničarka Ida Bogadi iz OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu, a mi smo se priključili projektu kako bismo potaknuli učenike na služenje stručnom literaturom, te na usvajanje i ispravno korištenje hrvatskim jezičnim blagom.

Cijelu su godinu učenici iz rječnika hrvatskog jezika izvlačili riječi i njihova značenja. Riječi smo zatim objavljivali na stranicama škole i na panou ispred školske knjižnice. Upoznali smo mnoge zanimljive riječi i njihova značenja.  Ponovili smo i proširili znanje o velikom broju poznatih riječi. Cjelokupan popis riječi možete pronaći ovdje.

Na kraju projekta najvrjedniji učenici proglašeni su Sakupljačima i Čuvarima riječi. Sakupljač riječi je onaj/ona koji je došao 3 i više puta po Riječ dana, ali manje od 10 puta. Čuvar riječi je onaj/ona koji je 10 i više puta došao po Riječ dana.

Priznanja Čuvarica i Čuvara riječi, za njihov trud u bogaćenju rječnika učenika naše škole, dobili su Danijela Dunđer, 4. b, Marina Paradžik 5. d, Dorotea Matić 4. b,S.T. 4. b, Joakim Marković 4. b i Leonardo Vurbić 4.b.

Najveći broj riječi ove godine sakupila je Marina Paradžik. Do rječnika je stigla čak 22 puta. 

Sakupljačicama i Sakupljačima riječi proglašeni su Magdalena Balog Matak, Tena Vinojčić, Laura Dunđer i Ante Ravlić.

U sakupljanju i pamćenju riječi ove je godine aktivno sudjelovalo 19 učenika od 4. do 7. razreda. Zahvaljujemo svima na trudu i pozivamo sve da i sljedeće godine sudjeluju u projektu. 

 [više]

Čitanjem do Čakovca

Autor: Ivana Kosko, Lea Lončar, Anđa Jukić, 8. 5. 2019. 15:45

Nacionalno natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ u kojem je sa svojim plakatom sudjelovala Ema Fruk, održano je u petak, 3. 5. 2019. Ema je na natjecanje putovala u pratnji Anđe Jukić, Lee Lončar i Lorene Cvitkušić, te mentora Roberta Samardžića i Ivane Kosko. U 10:00  bilo je okupljanje natjecatelja, te svečanost otvaranja. U 11:30 krenuo pismeni dio natjecanja i predstavljanje plakata. Na pismenom dijelu natjecanja natjecalo se 36 timova. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali čitajući knjige Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom Julijane Matanović, Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić  i Blizanke Ericha Kästnera. Na natjecanju plakata učenici su morali pripremiti plakat kojim će predstaviti sve ti knjige pod zajedničkom temom Ljeto priča priče. Na natjecanju je sudjelovalo 30 plakata.

Nakon natjecanja natjecatelji su prisustvovali književnom susretu s Julijanom Matanović i Jasminkom Tihi-Stepanić; autoricama romana koje su čitali natjecatelji. Na susretu su natjecatelji mogli postavljati razna pitanja vezana za knjige, pa su tako proširili svoje znanje i razumijevanje pročitanih knjiga. 

Poslije  svega, natjecatelji i mentori su imali priliku razgledati krasni grad Čakovec i iskusiti njegove posebnosti. U 17:00 sati, bilo je proglašenje pobjednika. Saznali smo da je Emin plakat rangiran  na odlično peto mjesto. Nakon završetka, vratili smo se kućama, te završili ovaj dan pun zabave i uzbuđenja.

 
 [više]

USKRŠNJE LITERARNO IZNENAĐENJE

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 16. 4. 2019. 10:12

Ovih se dana u našoj školskoj knjižnici mogu pronaći neobične pisanice. Učenici 3. i 4. razreda, članovi skupine Malih knjižničara, pripremili su u suradnji s knjižničarkama Uskršnje literarno iznenađenje. Knjižničarke su odabrale zanimljive naslove s polica školske knjižnice. Učenici su ih omotali u neproziran papir i zatim ilustrirali pisanice koje su zalijepili na paketiće. Pozivamo vas da navratite do školske knjižnice i posudite naše “pisanice“  te da tijekom praznika uživate u knjigama.

 [više]

5. SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 2. 4. 2019. 15:03

Sajam dobrih naslova još je jedan od projekata naše školske knjižnice osmišljen kako bismo probudili kod svojih učenika ljubav prema knjizi i čitanju. Ovo smo događanje, kao i književni susret sa spisateljicom Sanjom Pilić, organizirali u Tjednu dječje knjige, čime smo željeli pridonijeti manifestaciji i promidžbi knjige i knjižnica. Malo otvorenje izložbe i dodjelu nagrada, koje je uljepšao naš školski zbor i njihova voditeljica Ksenija Knapić, održali smo 2. travnja 2019. godine u školskom predvorju.

Na Sajam su se prijavili kreativni dobrovoljci kako bi izradili plakate posvećene njihovim omiljenim knjigama. Jedini je zahtjev pri izradi bio da budu kreativni i da se na plakatu vidi o kojoj se knjizi radi. Ove se godine na natječaj prijavilo više od 40 učenika iz različitih razreda. Neki su radili u paru, a neki samostalno i tako su nastala 34 plakata. Svaki je od njih poseban i u svaki je uloženo mnogo truda. Ovogodišnje povjerenstvo, kojem ovim putem još jednom zahvaljujemo, imalo je ove godine pune ruke posla, a sačinjavali su ga: Lada Grdan, školska knjižničarka u OŠ Josipa Zorića i velika ljubiteljica svih vrsta umjetnosti, Predrag Topić, ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo i Martina Gracin, učiteljica likovne kulture u OŠ „Ivan Benković“ i akademska umjetnica.

Budući da je bilo jako puno dobrih plakata, a nagrada samo 6, organizatori su prvo odlučili nagraditi neke učenike posebnim nagradama. Podijeljene su tako nagrade za uloženi trud, za kreativnost te za umjetnički zanos.

Nagrade za plakate koje je žiri odabrao kao najbolje podijeljene su u dvije kategorije – kategorija Maleni (3., 4., i 5. razred) i kategorija Veliki (6., 7. i 8. razred).

Slijedi tablica nagrađenih plakata.

 

Nagrađeni učenici

Plakat

 1. M

Gabrijela Božić i Emanuela Šipura

A. Puškin, Bajka o ribaru i ribici

 1. M

Mia Novačić i Laura Stipić

B. Čopić, Ježeva kućica

 1. M

Dora Šotić i Lucija Lukačević

M. Lovrak, Vlak u snijegu

 1. V

Margareta Đuras

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

 1. V

Sven Đapa

J. K. Rowling, Harry Potter i kamen mudraca

 1. V

Josip Vrcić

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

posebne nagrade organizatora

Štefani Tokić

Ema Fruk i Ana Jurković

Fran Klarić i Dorotea Matić

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

Ž. Hercigonja, Tajni leksikon

 

 

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su ulaznice za kino predstavu po svom izboru, a ostali paketiće slikarskog pribora koji će im pomoći da nastave biti kreativni čitatelji. Zahvaljujući ravnatelju Gradske knjižnice Dugo Selo g. Topiću, svi nagrađeni dobili su i besplatnu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici.

Čestitamo svima i vidimo se dogodine na još jednom Sajmu dobrih naslova.

 

 [više]

Susret s književnicom Sanjom Pilić

Autor: Ana Klarić, Patricija Heroić, 2. 4. 2019. 13:00

Spisateljica Sanja Pilić je 1. travnja 2019. posjetila učenike 4. razreda. Napisala je puno knjiga. Književnica im je rekla da nije baš lako biti spisatelj ili spisateljica. Njezina majka,  Sunčana Škrinjarić bila je spisateljica,pa je tako  i Sanja postala spisateljica. Napisala je jako zanimljive knjige i slikovnice za djecu. Donijela je punu torbu knjiga i ispričala kako je neke od njih napisala. Prema nekim njenim knjigama su nastale i kazališne predstave ( npr. Mrvice iz dnevnog boravka, Maša i Božić, Sasvim sam popubertetio).

 [više]

20. Svjetski dan pjesništva

Autor: Ivana Budimčić, 21. 3. 2019. 17:22

Danas obilježavamo Svjetski dan pjesništva. Već dvadesetu godinu zaredom na ovaj dan svijet slavi pjesništvo. World Poetry Day (Svjetski dan pjesništva) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i poučavanja pjesništva širom svijeta. Tim povodom u školskoj su knjižnici učenici prvog razreda imali priliku čuti slikovnicu u stihu. Učenica sedmog razreda, I. Brajko, im je u sklopu programa Pričaonica za vrijeme velikog odmora pročitala slikovnicu Julije Donaldson Mjesta ima na metli svima. 

 [više]

Pokrenimo solidarnost

Autor: Ivana Kosko, 15. 3. 2019. 14:47

Međunarodni Dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se diljem svijeta 21. ožujka. Kako bi obilježili taj značajan datum, učenici i učenice šestih i sedmih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine priključili su se svojim europskim kolegama u projektu pod nazivom P.S. Pokreni solidarnost, u sklopu kojeg će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Projekt se istovremeno provodi u Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, a voditelj projekta za Hrvatsku je Centar za mirovne studije. Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumce odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET: JADRANKA ČUNČIĆ BANDOV S PRVAŠIĆIMA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 13. 3. 2019. 17:33

Poznata hrvatska lutkarica i spisateljica Jadranka Čunčić – Bandov posjetila nas je sa svojim posebnim lutkicama i ovog  proljeća, 12. ožujka 2019. i nasmijala i razveselila naše prvašiće. Učenici su uživali u njezinu glumačkom umijeću, puno su se smijali i zagrijali za to da i sami načine vlastite lutke od priručnih materijala. Kroz priču i glumu upoznali su i neke likove koji lutkaricu okružuju u životu i daju joj inspiraciju za izradu lutkica i pisanje igrokaza. Pokazali su svojoj gošći da i sami znaju glumiti i to upravo njezine igrokaze. Učiteljice prvašića bile su jako ponosne na svoje učenike jer su bili vrlo pristojni,  jer su surađivali i pokazali koliko su pametni, hrabri, razigrani i maštoviti.

 

 [više]

SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 7. 3. 2019. 13:53

Pozivamo Vas na sudjelovanje na ovogodišnjem „Sajmu dobrih naslova“. Ovo događanje zamišljeno je kao poticaj vama da pročitate neku dobru knjigu, da je predstavite i prezentirate preko plakata i grafičkog dizajna prenoseći vizualnu poruku kako biste i druge potaknuli na čitanje. 

NAJBOLJE PLAKATE ĆEMO NAGRADITI!

Pravila koja morate slijediti:

 • Veličina papira 50*70 cm (pola B1 formata, odnosno pola hamer papira)
 • Orijentacija papira je slobodna vodoravno ili okomito
 • Boja papira ne mora nužno biti bijela (Papir u boji može se kupiti u knjižari)
 • Obvezni dijelovi plakata: naslov knjige, autor knjige, ilustracija i poruka knjige ili rečenica koja će promatrača navesti da je poželi pročitati
 • Autor/i plakata mogu biti jedan učenik ili par učenika unutar iste kategorije.

Učenici mogu predstaviti bilo koju knjigu.

Plakati će se ocjenjivati u dvije kategorije:

 • učenici 3., 4. i 5. razreda (nagrađujemo 3 plakata)
 • učenici 6., 7. i 8. razreda (nagrađujemo 3 plakata)

Prijave u školskoj knjižnici.

 

Kako bi vaši radovi bili što kvalitetniji, pozivamo vas i na radionicu učitelja Roberta Samardžića u kojoj ćemo vam detaljnije predstaviti projekt. Radionica nije obavezna.

Radionica će se održati u petak 15. ožujka 2019. u 11.35 sati u učionici likovne kulture. Na radionicu treba ponijeti papir za rad, materijal s kojim mislite raditi te knjigu koju ćete predstavljati.

Plakate treba predati najkasnije do 25. ožujka 2019. u 14 h.

Najbolji će biti izloženi na izložbi u holu škole 1. travnja 2019. 

Veselimo se vašim uradcima!

Vaše knjižničarke i učitelj likovne kulture

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 VAŽNO!!!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka. 

 

ZA OSMAŠE

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

VREMENIK PISANIH PROVJERA

NATJEČAJI ZA POSAO

MALI NOVINARI

 

RIJEČ DANA
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
19.02.2020. 16:47
RODITELJSKI ZA SVE 7. RAZREDE
Roditeljski sastanak za roditelje učenika sedmih razreda održat će se u ponedjeljak 24. veljače 2020. u 18:30.  Razrednici

17.02.2020. 10:51
RODITELJSKI ZA 8.d
Roditeljski sastanak 8.d razreda održat će se u ponedjeljak 17. veljače 2020. u 19 sati.  Razrednica: Dragica Katić

13.02.2020. 14:38
RODITELJSKI ZA SVE 5. RAZREDE
Roditeljski sastanak za roditelje učenika petih razreda održat će se u srijedu 26. veljače 2020. u 18:00.  Razrednici

13.02.2020. 13:05
RODITELJSKI ZA 2.A PŠL
Roditeljski sastanak za  2. a Područne škole održat će se u četvrtak 20. veljače 2020. u 17:20 sati. Razrednik Slavko Čolić

11.02.2020. 15:12
RODITELJSKI ZA 8.a
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 8. a održat će se u četvrtak, 20. veljače 2020. u 18:45 h.     Razrednik Matej Pribanić

10.02.2020. 11:04
RODITELJSKI ZA 8.b
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 8. b održat će se u srijedu, 19. veljače 2020. u 18:00 h.     Razrednica Valentina Badanjak Pintarić

04.02.2020. 10:52
RODITELJSKI ZA 8. e
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 8. e održat će se u srijedu, 19. veljače 2020. u 18:45 h.  Razrednica Manuela Jadanec

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / www.os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju