preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

Novosti iz knjižnice

ČITANJE NE POZNAJE GRANICE… ONO NAM OTVARA NOVE SVJETOVE

Autor: Ivana Kosko, 31. 5. 2022. 14:57

Mnogo je načina kako netko može upoznati drugi narod. Mnogo je načina kako netko može zavoljeti čitanje. Učenici 2. b, njihova učiteljica Sanja Biškup i knjižničarka Ivana Kosko kroz međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja i glasno čitanje bolje su upoznali svoj zavičaj, ali i  naše susjede, učenike 3. b POŠ Marijeta iz Slovenije. Čitajući različita djela o djevojčici Anici slovenske autorice Dese Muck, shvatili smo da se ne razlikujemo mnogo. Brinu nas iste brige. Vesele nas iste stvari. Knjige su postale ulaznice u svijet avantura.

Učenici su kroz nastavnu godinu čitali pet naslova: Anica i sportski dan, Anica i prva ljubav, Anica i spodoba, Anica na ljetovanju i Anica i Majčin dan. Nakon čitanja učenici su razgovarali o pročitanom, crtali prizore iz knjiga, prepričavali radnju uz pomoć Kocki pričalica i kroz aktivnost „Lektiraonica parlaonica“ svaki je učenik pokušavao druge učenike nagovoriti da samostalno pročitaju baš njegovu omiljenu knjigu. Veselili smo se i uživali u druženju uz knjigu. Učenici su imali priliku upoznati lik i djelo književnice Dese Muck.

Vrhunac projekta bila je priprema i zajednički susret s učenicima iz POŠ Marijeta, njihovim učiteljicama i knjižničarkom. Susret partnera održao se u četvrtak 26. svibnja 2022. Kako bi predstavili naš kraj, učenici drugih razreda pripremili su program s folklornim plesovima, recitacijama i igrokazom na kajkavskom narječju. Goste je pozdravio i naš ravnatelj Jure Mišković, a zatim smo ih proveli kroz školu. Nakon kulturnog programa goste smo poveli na izlet u Zagreb.

Primarni cilj projekta je poticanje čitanja i zato smo posjet Zagrebu započeli susretom s voditeljicom  Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabellom Mauro. Centar osnovan u sklopu Knjižnica grada Zagreba 1993. godine s misijom i vizijom  razvoja i osnaživanja hrvatske dječje knjige i knjižničarstva te njihove promocije u zemlji i inozemstvu. Od 1995. on je i nacionalna sekcija međunarodne udruge IBBY, a u njemu se čuva specijalna zbirka knjiga -  Zaštićeni fond dječje knjige.  U njihovom prostoru upoznali smo se s djelovanjem Centra, predstavljena su nam najstarija izdanja knjiga Ivane Brlić-Mažuranić te je učenicima pročitana priča o Gričkom topu kao uvod u obilazak grada. Prošlost grada upoznali smo kroz priče o njegovim znamenitostima. 

Nakon povratka u školu došlo je vrijeme da razmijenimo i iskustva o pročitanim knjigama. Naši su partneri predstavili svoj kraj kroz prezentaciju, a slikovnicu Boje Kašmira Huseinovića, koju su oni čitali na slovenskom jeziku, kroz dramatizaciju. Jezik nam nije bio prepreka da bismo ih dobro razumjeli. Naši učenici predstavili su knjige o Anici kroz igrokaz i ranije pripremljene plakate.

Na kraju predstavljanja razmijenili smo poklone, a susret smo, naravno, završili igrom.

U nastavku pogledajte razglednicu Zagreba nastalu spajanjem fotografija učenika 2. b.

 [više]

Zaključen projekt Pišem priču, čitam priču

Autor: Ivana Budimčić, 20. 5. 2022. 15:13

Kad smo se u rujnu ove godine odlučili prihvatiti rada na projektu Pišem priču, čitam priču znale smo da se upuštamo u zanimljivu avanturu, no nismo ni mogle zamisliti koliko će nam ta avantura donijeti krasnih darova.

            Projekt  je osmišljen kako bi razvijao dječju kreativnost i maštu, komunikacijske vještine, jezične kompetencije i potaknuo ih na čitanje. U projektu je sudjelovalo sedam škola s područja grada Zagreba i naša škola iz Zagrebačke županije. On je uključio učenike i učenice predmetne nastave koji su smišljali i zapisivali priče i učenike razredne nastave čiji je zadatak bio priče slušati, o njima promišljati i na njih reagirati, nekad crtanjem, nekad pisanjem, a ponekad usmeno.

         Svaku od prekrasnih i posve različitih priča koje su nastale unutar ovog projekta, svaka je škola obradila na svoj način te su autori imali priliku vidjeti kako njihova kreativnost potiče kreativnost drugih. Nadamo se da je svaki od njih dobio dodatnu motivaciju za daljnje pisanje. Svi su učenici razredne nastave uključeni u ovaj projekt dobili poticaj na izražavanje i priliku da shvate da pisanje dobrih i kvalitetnih priča nije rezervirano samo za odrasle, već da i učenici mogu pisati kvalitetne i poticajne priče. Sudeći po njihovim reakcijama na priče koje smo im predstavili uspjeli smo u svom naumu. Iako smo u startu projekt planirali provoditi samo u jednom razredu, bilo nam je žao ne podijeliti ove priče s većim brojem djece pa je tako u projektu sudjelovalo 70 učenika iz četiri razredna odjeljenja. O načinu rada u našoj školi možete pročitati na stranicama naše školske knjižnice, a kako su radile ostale škole pogledajte listajući digitalne knjige s kreativnim uratcima njihovih učenika.

Knjiga 1. listopad-prosinac

Knjiga 2. siječanj-travanj

         Kako je naša učenica Ivana Peh napisala priču „A gdje je ljubav?“ kojom završavamo aktivnosti unutar ovog projekta, pomislile smo da je to izvrsna prilika da ona i iz prve ruke vidi reakciju mlađih učenika na priču koju je smislila. Zato smo dogovorili književni susret s učenicima 4. razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Čitalica, pričalica. Ivana je priču pročitala učenicima te je uslijedio razgovor o njihovom doživljaju priče, o ljubavi i o pisanju, naravno. Kako bi naša mlada autorica dobila iskrenu reakciju učenika na njezinu priču, u početku smo im zatajili tko je priču napisao. Nakon čitanja priče uslijedio je živahan razgovor s mnoštvom pitanja i zanimljivih razmišljanja.

 Dojmove naših učenika, a i Ivaninu priču, donosimo u nastavku ove vijesti.

 [više]

USKRŠNJE LITERARNO IZNENAĐENJE

Autor: Ivana Kosko, 13. 4. 2022. 15:41

Učenike 2. a danas su u knjižnici dočekale neobične pisanice. Bili su to njihovi likovni radovi zalijepljeni na paketiće od neprozirnog papira. U svakom paketiću sakrila se jedna knjiga. Želja nam je bila ponuditi im uskršnje literarno iznenađenje, odnosno knjigu koju će odabrati ne prema broju stranica ili ilustraciji na koricama već nasumice. Zadatak im je paketiće otvoriti kod kuće i prolistati i pročitati nešto iz njih. Nadamo se da će ih odabrane knjige veseliti, te da će ih potaknuti da postanu aktivni i zainteresirani čitači.

 [više]

Hrabri papagaj u očima učenika produženog boravka

Autor: Ivana Kosko, 11. 4. 2022. 16:37

 [više]

Čitanjem do zvijezda

Autor: Ivana Kosko, 11. 3. 2022. 12:54

U srijedu i četvrtak, 3. i 4. ožujka 2022. godine održano je županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda".

Na županijskom natjecanju iz znanja našu su školu predstavljale učenice Danijela Dunđer, Ivana Peh i Elizabeta Abramović. U jakoj konkurenciji od 18 škola one su osvojile 9. mjesto.

Za potrebe natjecanje učenice su čitale tri knjige Vještice, Roalda Dahla, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Ransoma Riggsa i Tajni vrt, Frances Hodgson Burnett, te su zatim gledale tri filma snimljena prema tim knjigama. Na natjecanju iz znanja odgovarale su na pitanja o sadržaju djela, o povijesnim činjenicama koje se u njima spominju te na pitanja o razlikama između knjige i filma.

         Na natjecanju u kreativnosti našu je školu, plakatom Knjiga i film predstavljala učenica Elizabeta Abramović. Elizabeta i njen plakat našu će školu predstavljati na nacionalnom natjecanju u svibnju.

 [više]

PIŠEM PRIČU, ČITAM PRIČU .. STVARAM PRIČU

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 9. 3. 2022. 16:25

Naša suradnja s školama Grada Zagreba i njihovim školskim knjižničarkama u sklopu projekta Čitam priču, pišem priču nastavila se. Tako smo i u ovom polugodištu čitali priče koje su za naše učenike razredne nastave napisali učenici predmetne nastave iz tri škole.

Siječanjska priča, Nevolje u šumi patuljaka, pročitana je učenicima 2. a razreda. Priču je napisala Lorina Katulić, učenica 5. razreda OŠ Gornje Vrapče. Priču smo vezali uz obilježavanje Međunarodnog dana zagrljaja. Nakon čitanja priče učenici su dobili zadatak ilustrirati dijelove priče, pa smo tako, kroz razgovor i likovno izražavanje ponovili tko su autori, a tko ilustratori nekom književnom djelu. Ilustracije učenika iskorištene su kao poticaj za jezično izražavanje. Uz pomoć Kamišimbai kazališta učenici su jedni drugima pripovijedali priču. Kako bi u priči mogli uživati i kod kuće knjižničarka je za njih pripremila digitalnu slikovnicu s njihovim ilustracijama u Bookcreatoru.

U veljači smo u 4. b Čitali smo priču Velika pobjeda malene vile, Karla Cvrtaka, učenika 7. razreda OŠ Luka iz Sesveta. Priču smo ovaj puta čitali na malo drugačiji način. Učenici su bili podijeljeni u grupe te je svaka grupa imala samo četvrtinu priče. Međusobno su ju čitali i prepričavali jedni drugima. Nakon što su dobro naučili svoju četvrtinu priče grupe su se izmiješale, pa su učenici u novim grupama, jedni drugima prepričavali svoje dijelove priče kako bi svi bili upoznati sa sadržajem cijele priče. Na kraju sata zajedno smo prepričali cijelu priču, te su učenici autoru pisali pisma.

Zbog nepredviđenih okolnosti priču iz prosinca, čitali smo početkom ožujka. Bila je to priča Miris sličan vaniliji, Marte Gojević iz 6. razreda OŠ Brestje. Ova je priča obrađena s učenicima 3. c razreda.  Koristeći priču kao motivaciju učenici su se upustili u stvaranje Enciklopedije zamišljenih svjetova. Prvo su poput autorice ove priče morali osmisliti neki planet i njegove stanovnike, a zatim su zamišljeno morali i nacrtati pastelama. Stvarajući zamišljene svjetove, uz smijeh i maštu učenici su ponovili i svoje znanje o enciklopedijama.

Do kraja projekta za ovu godinu ostale su nam samo još samo dvije priče, a poučene doživljajima sa dosadašnjih čitanja jedva čekamo uživati u čitanju, maštanju  i stvaranju. Posebno nas veseli čitanje priče učenika naše škole.

 [više]

Spoj naslijepo s knjigom

Autor: Danijela Knežević, 2. 3. 2022. 10:05

U suradnji sa školskom knjižničarkom Ivanom Kosko, 3. b razred Područne škole danas se imao prilike okušati u spoju naslijepo. No, to nije bio romantični spoj nego spoj s... KNJIGOM. Maskirane knjige, baš na Pokladni utorak, dočekale su učenike u razredu te su pod afričkim maskama, koje su učenici sami naslikali, sakrile svoje pravo lice. Svaki učenik pronašao je svoj likovni rad te se iznenadio kada je otpakirao ukrasni papir jer se naslijepo spojio s nekom zanimljivom i zabavnom knjigom. Učenici će knjige ponijeti kućama, čitati u slobodno vrijeme te prezentirati zanimljivosti i vlastite dojmove o pročitanom djelu kako bi zainteresirali i druge učenike da isto djelo pročitaju.

Nakon spoja naslijepo, učenici su se zabavili uz ples pod maskama te na drugačiji način obilježili fašnik.

  

  

 [više]

Književna čajanka u Lupoglavu

Autor: Danijela Knežević, 6. 12. 2021. 11:25

 

U petak, 3. prosinca, u područnoj školi učenici 3. b uživali su u književnoj čajanci. Uz čaj i keksiće, pod toplim dekicama, slušali su priču o žirafi Suli koja traga za prijateljem,  hrvatske književnice Maje Šimleše. Učiteljica Danijela Knežević čitala je priču, a učenici su promatrali predivne ilustracije i uživali u Sulinim afričkim avanturama. Na književnoj čajanci ugostili smo i školsku knjižničarku Ivanu Kosko koja je također pročitala priču po izboru. I sami učenici donijeli su različite priče i slikovnice iz vlastitih kućnih biblioteka te su čitali jedni drugima. Bilo je to jako lijepo provedeno vrijeme uz knjigu i živu riječ koju ćemo zasigurno ponoviti. Nakon Suli u avanturi - prijateljstvo, zasigurno ćemo upoznati i djelo Suli u avanturi - putovanje.

 

 [više]

PIŠEM PRIČU, ČITAM PRIČU

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 1. 12. 2021. 11:58

U projekt Pišem priču, čitam priču ove smo se godine, kao jedna od osam škola, uključili na poziv knjižničarke Katarine Jukić, OŠ Vugrovec Kašina. Ona je projekt osmislila kako bi potaknula dječju kreativnost i maštu, komunikacijske vještine, jezične kompetencije i potaknula čitanje, a mi smo se u projekt uključili jer smatramo da je ovo pravi način kao širiti interes za priče, poticati čitanje i kreativno izražavanje naših učenika.

Projekt Pišem priču, čitam priču uključuje učenike predmetne nastave koji smišljaju i zapisuju priče i učenike razredne nastave čiji je zadatak priče slušati, o njima promišljati i na njih reagirati. Učenici literarne skupine pod vodstvom knjižničarke Ivane Budimčić osmisliti će priču za čitanje, a učenici 4. b i 2. a priče će slušati i na njih reagirati, nekad crtanjem, nekad pisanjem, a ponekad usmeno.

Do sada su učenicima pročitane dvije priče: Princeza Renata u koricama knjiga, Zore Mare Sikore, 7. C (OŠ Vugrovec-Kašina) i Knjižara tete Lilith, Zoe i Dee Himble, 8.a(OŠ brače Radić, Botinec).  Priče i reakcije naših učenika donosimo u nastavku ove vijesti.

 

 [više]

ISLM Bookmark Exchange Project - međunarodni projekt razmjene straničnika

Autor: Ivana Kosko, 1. 12. 2021. 09:21

U Godini čitanja Međunarodni projekt razmjene straničnika ISLM Bookmark Exchange Project 2021. oborio je naš školski rekord po broju uključenih učenika i razreda. U projektu je ove godine sudjelovalo devet razreda i učiteljica, odnosno 164 učenika i školske knjižničarke. Svi su oni izrađivali straničnike (bookmarkere) koje smo zatim slali našim projektnim partnerima. Za partnere smo dobili škole iz Portugala, Rumunjske i Latvije.

Tema projekta ove godine bila je Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta. Naši su učenici prvih razreda na nastavi čitali i razgovarali o bajkama braće Grimm, pa su i njihovi straničnici bili ilustrirani motivima iz tih bajki. Učenici drugih razreda svoje su straničnike oblikovali poput emajliranih lončića jer su slušali narodnu bajku Lončiću kuhaj. U trećim razredima bavili su se bajkom Žabica djevojka dok su se učenici četvrtih razreda bavili Pričama iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Projekt je realiziran za vrijeme listopada, odnosno Mjeseca školskih knjižnica, a straničnici su na put krenuli početkom studenog.

Straničnici naših partnera polako pristižu na našu adresu, a mi se veselimo njihovim uratcima. Iz Portugala su pristigli radovi inspirirani likovnom umjetnosti portugalskog umjetnika Jose de Guimaraesa i komplet straničnika s likovima iz bajki. Iz Litve su nam stigli straničnici puni šumskih plodova i životinja, a Rumunjske još čekamo.

 [više]

KNJIGA, GLAZBA, KEKS I ČAJ

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 22. 10. 2021. 15:58

U Godini čitanja u Mjesecu školskih knjižnica održana je Književna čajanka, događanje u kojem smo učenike 5. i 6. razreda pozvali na druženje s knjigom uz umirujuću glazbu, čaj i kekse. Zadatak za učenike bio je samo jedan – ponijeti jastučić ili dekicu na kojoj će se udobno smjestiti čitajući. Odmah po ulasku u knjižnicu dočekale su ih vrećice s knjigama označene brojevima. Svatko od njih izvukao je papirić s brojem te su učenici potom uzeli vrećicu s brojem i pronašli ugodno mjesto za čitanje.

Želja nam je bila da učenici čin čitanja povezuju s ugodnim i toplim osjećajima kako bi smanjili njihov eventualni otpor prema čitanju. Svjesni toga da je čitanje s razumijevanjem preduvjet uspjeha u školi, na poslu i u životu općenito, željele smo im osigurati sat čitanja koji neće skoro zaboraviti.

O tome koliko smo u tome bile uspješne svjedoče fotografije i njihovi komentari.

 [više]

ŠALE, TRICE, ZVRNDALICE I ĐACIMA DRAGO LICE

Autor: Ivana Kosko, 6. 10. 2021. 16:32

    Mjesec školskih knjižnica započinjemo književnim susretima s djeci dragom književnicom Jadrankom Čunčić Bandov. Ova nas je lutkarica i spisateljica posjetila čak dva puta te je svoje igrokaze s lutkama izrađenim od prirodnih materijala, predstavila učenicima prvih i drugih razreda.

   U matičnoj školi susrete smo održali u školskoj knjižnici, a književnicu smo ugostili i u Područnoj školi Lupoglav. Kao i inače, učenici su se razveselili veselim igrokazima u kojima glavne likove tumače životinje. Prilika da i sami sudjeluju u predstavi izgovarajući riječi igrokaza koje su ranije upoznali na nastavi posebno je veselila njih, ali i autoricu. U sklopu susreta upoznali su različite načine kako i sami mogu napraviti lutkice i zabaviti se u slobodno vrijeme.

   Kvaliteta predstave i energija koju književnica ulaže u izvedbu jasnija je kad na hodnicima naše škole zapitate đake sjećaju li se igrokaza s tikvama, a oni vam svi, s osmjesima na licima odgovaraju sa: "Da!"

 [više]

Predstavili smo se na Knjižnoj booki

Autor: Ivana Kosko, 14. 6. 2021. 12:23

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu 10. lipnja 2021. godine održana je svečanost Knjižna booka. Na svečanosti su dodijeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za nacionalni natječaj Stvarajmo eKreativno!, nacionalni literarni natječaj Ljekovita lektira! i nacionalni literarni natječaj Kanižajada Limačijada. Tom je prilikom učenica 4. c,  Tea Fruk primila priznanje za pjesmu Črvek za ostvareno 2. mjesto na literarnom natječaju Kanižajada Limačijada. Učenicu je na događanje pratila mentorica Jasmina Miler.

ČRVEK

 

Bil si mali

vučil si se hojditi.

Puzal si puzal

i do črlene jabuke dopuzal.

 

Lepa črlena kora

bila je trda

i tvoja nočna mora.

 

Bušil si bušil

i zašel v nutra.

Bila je slatka

poput putra.

 

Hodnik sim

hodnik tam

i više ti se

ne išle van.

 

Došel je čovek

prerezal jabuku

z nožem

kako z mačem.

 

Črvek, črvek

došel je tvoj kraj

i ode ti v raj.

 

U sklopu manifestacije izloženi su učenički likovni radovi osnovnih i srednjih škola koji su povezani s tematikom knjige. Tom su prilikom izloženi i plakati naših učenika sa Sajma dobrih naslova

 [više]

Hrvatske ilustrirane bajke na način 4.b

Autor: Ivana Kosko, 19. 5. 2021. 15:31

 [više]

ČRVEK TEE FRUK DRUGI NA NATJEČAJU KANIŽIJADA

Autor: Ivana Kosko, 7. 5. 2021. 14:38

Hrvatska udruga školskih knjižničara, nakladnička kuća Alka script i Društvo za čuvanje i promicanje podravskoga identiteta Podravski zvon objavili su rezultate natječaja Kanižajada Limačijada za 2021. godinu. Na natječaj su se ove godine prijavili učenici 4. c razreda pod vodstvom učiteljice Jasmine Miler.

Tekstove pristigle na natječaj procjenjivalo je povjerenstvo u sastavu :

 • Božidar Prosenjak, književnik – predsjednik Povjerenstva
 • Julijana Matanović, književnica
 • Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

Pjesma Črvek Tee Fruk osvojila je drugu nagradu u kategoriji 1. – 4. razred osnovne škole.

Svečana dodjela nagrada održat će se u sklopu svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka. U međuvremenu nagrađeni rad pročitajte u nastavku.

 [više]

7. Sajam dobrih naslova

Autor: Ivana Kosko, 6. 5. 2021. 10:29

U Godini čitanja nastavili smo s travanjskom tradicijom poticanja čitanja i kreativnosti naših učenika pa je i ove godine Sajam dobrih naslova iznjedrio prekrasne plakate. Kao i prethodnih godina povodom Noći knjige pozvali smo učenike da izrade plakate posvećene dobroj knjizi. Zadali smo im format na kojem trebaju raditi i propisali elemente koji su obavezni, a sve ostalo prepustili smo njihovoj mašti. Učenici su plakate mogli raditi samostalno ili u paru. Našem se pozivu odazvalo 17 učenika od 4. do 8. razreda, te je na natječaj predano 14 plakata.

Svi su plakati izloženi na panoima kod školskog ulaza. Naše se povjerenstvo, u sastavu Robert Samardžić, Ivana Kosko i Svemirka Mišković, sastalo 3. travnja 2021. te je odradilo nezahvalan zadatak odabira najboljih.

U kategoriji od 4. do 6. razreda pristiglo je 5 radova. Kao najbolji odabrani su plakati Harry Potter, Marije i Lucije Čavar (6. razred) , Krivolovci Ane Cik-Grgošić (6. razred)  i Pipi Duga Čarapa Magdalene Jozić i Andree Jurić (4.razred).

U kategoriji sedmih i osmih razreda procjenjivali smo 9 plakata. Najboljima su proglašeni plakati Zeleni pas Eme Fruk (8. razred) i Mi djeca s kolodvora Zoo Lee Lončar (8. razred), na drugom je mjestu plakat Nikadgrad Petre Darojković (8. razred), a na trećem plakat Mor Antonija Markovića(8. razred).

U skladu s dugogodišnjom tradicijom suradnje s Gradskom Knjižnicom Dugo Selo prva tri plakata u obje kategorije nagrađena su godišnjim članstvom u Gradskoj knjižnici Dugo Selo i prigodnim poklonima koje je za njih osigurala škola. Ostali sudionici natječaja osvojili su utješnu slatku nagradu. Nagrade i priznanja učenici će primiti u svojim razredima sljedeći tjedan.

 [više]

POVODOM OBLJETNICE ROĐENJA DANIJELA DEFOEA i DANA MEDIJSKE PISMENOSTI

Autor: Ivana Kosko, 29. 4. 2021. 12:19

Ima li Daniel Defoe veze sa medijskom pismenošću?

Prema Hrvatskoj encikolpediji Daniel Defoe bio je engleski književnik i novinar rođen i živio u Londonu od 1660. do 24. IV. 1731.

Pokretač je (1704) glasovitog časopis The Review, koji je do 1713. ispisivao gotovo sam, predviđajući razvoj građanskoga društva, novčarstva i kolonijalne ekspanzije. A bio je i engleski špijun, osobito oko stvaranja unije sa Škotskom (1707).

Stekao je glas genijalnog mistifikatora koji potkopava autoritete i spretno manipulira javnim mnijenjem poput nekih medijskih portala danas.

Zlatno doba njegova književnog stvaralaštva nastalo je tek na pragu njegove 60. godine, kada je objavio (1719–24) niz i danas glasovitih romana.

Nama najpoznatiji je Robinson Crusoe (1719), roman o brodolomcu koji je 28 godina živio na pustom otoku, temelji se na stvarnom iskustvu engleskog pomorca Alexandera Selkirka. Prikaz Robinsonovih pustinjačkih iskustava bio je pripovjedačka novina, napose podrobnim opisom njegove svakodnevice. Taj je roman već dugi niz godina na lektirnim popisima.

Ostali važniji romani su mu : Moll Flanders (1722), Dnevnik kugine godine (A Journal of the Plague Year, 1722), Pukovnik Jack (Colonel Jack, 1722), Uspomene jednoga kavalira (Memoirs of a Cavalier, 1724), Roxana (1724). Kritika Defoea smatra ocem modernoga novinarstva i jednim od utemeljitelja modernoga engleskog romana.

U današnje doba okružuju nas različite vijesti, a mnoge od njih kao da idu tragom Daniela Defoea u svojim pokušajima manipulacije javnim mišljenjem. Zbog toga je važno znati prepoznati lažne vijesti. 

Lažne vijesti prema definiciji Cambridgeova rječnika su lažne priče koje izgledaju kao vijesti, koje se šire putem interneta ili drugih medija, kreirane da budu šaljive ili da utječu na politička stajališta javnosti kojima su prezentirane. Iza lažnih vijesti, doznajemo na stranici Djeca medija, stoje pojedinci ili skupine ljudi koji žele svojim pričama doprijeti do što šire publike i utjecati na njihove političke, ideološke ili ekonomske stavove. Internet je plodno tlo na kojem se šire jer ne postoje osobe koje bi ih kritički ocijenile kao istinite, objektivne i točne. Osim toga, troškovi proizvodnje neusporedivo su manji od onih koje imaju poznate medijske kuće.

Djeca i mladi posebno su ranjiva skupina koja lako može pasti pod ovaj negativan utjecaj. Svi koji ne poznaju medijske pojmove i ne razumiju medijske procese teže će razlikovati istinitu od lažne vijesti ili dezinformacije.

Hrvatsko knjižničarsko društvo prevelo je na hrvatski infografiku Međunarodne knjižničarske organizacije u kojoj je prikazano kako najlakše i najbrže prepoznati lažnu vijest.

Izvor: Facebook stranica Hrvatskog knjižničarskog društva

Jedna od najjednostavnijih navika koju bismo svi trebali usvojiti je: „Prije nego počnete čitati vijesti na portalima provjerite o kakvom portalu se radi. Pogledajte njegov URL – ako završava na com.co, postoji mogućnost da se radi upravo o portalu stvorenom za plasiranje lažnih vijesti.

 

Iako je sintagma lažna vijest relativno nova, manipuliranje informacijama je stara pojava.

Informirajte se i razmišljajte kritički pri konzumiranju svih vrsta vijesti i informacija.

Izvori:

Defoe, Daniel. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=14202. (Pristupljeno 24. 4. 2021.)

Lažne vijesti https://djecamedija.org/2018/12/10/lazne-vijesti/  (Pristupljeno 24. 4. 2021.)

 
 [više]

Kreativni uratci naših učenika ili Sretni princ na različite načine

Autor: Ivana Kosko, 19. 4. 2021. 16:09

Učenici 6.a i 6.b razreda dobili su zadatak na osnovu priče Sretni Princ Oscara Wildea napraviti vlastite slikovnice. Tekst su trebali prepričati, a ilustracije sami osmisliti. Učiteljica Andrijana Mamuza i knjižničarka Ivana Kosko objasnile su im i na primjerima drugih slikovnica pokazale kako bi to moglo izgledati. Podsjetile su ih na dijelove koje bi jedna slikovnica trebala imati te im ukazale na različite mogućnosti rasporeda teksta kroz slikovnicu. Na satove lektire pristigle su razne kreativne slikovnice, a uloženi trud osim usmene pohvale bio je i brojčano nagrađen. U nastavku pogledajte i pročitajte odabrane. 

 [više]

A da je mali princ posjetio još koji planet...

Autor: Manuela Jadanec, 13. 4. 2021. 11:04

Mali princ djelo je koje je većini obilježilo djetinjstvo i odrastanje, a mali princ lik koji nas je poučio vrijednim životnim mudrostima. Naši su osmaši izvrsno prihvatili djelo, a interpretaciju su zaključili izradom planeta i pričom s naslovom A da je mali princ posjetio još koji planet...

U nastavku ove vijesti uživajte u čitanju njihovih​ priča!

 [više]

SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, 13. 4. 2021. 10:03

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskog prava 23. travnja2021. pozivamo Vas na sudjelovanje na ovogodišnjem „Sajmu dobrih naslova“. Ovo događanje zamišljeno je kao poticaj vama da pročitate neku dobru knjigu, da je predstavite i prezentirate preko plakata i grafičkog dizajna prenoseći vizualnu poruku kako biste i druge potaknuli na čitanje. 

NAJBOLJE PLAKATE ĆEMO NAGRADITI!

 Pravila koja morate slijediti:

 • Veličina papira 50*70 cm (pola B1 formata, odnosno pola hamer papira)
 • Orijentacija papira je slobodna vodoravno ili okomito
 • Boja papira ne mora nužno biti bijela (Papir u boji može se kupiti u knjižari)
 • Obvezni dijelovi plakata:
  • naslov knjige,
  • autor knjige,
  • ilustracija
  • i poruka knjige ili rečenica koja će promatrača navesti da je poželi pročitati
 • Autor/i plakata mogu biti jedan učenik ili par(2) učenika unutar iste kategorije.

Učenici mogu predstaviti bilo koju knjigu. 

Plakati će se ocjenjivati u dvije kategorije:

 • učenici 3., 4. i 5. razreda (nagrađujemo 3 plakata)
 • učenici 6., 7. i 8. razreda (nagrađujemo 3 plakata)

Prijave u školskoj knjižnici ili na email knjiznica.bozjakovina@gmail.com.

Plakate treba predati u školsku knjižnicu najkasnije do 1. svibnja 2021. u 14 h.

Najbolji će biti izloženi na izložbi u holu škole. 

Veselimo se vašim uradcima!

Vaše knjižničarke i učitelj likovne kulture

 [više]

KNJIGE POD MASKAMA

Autor: Ivana Kosko, 12. 2. 2021. 12:12

Vidješe knjige da je vrag odnio šalu. Po školi cijele godine učiteljice i djeca hodaju pod maskama, a k njima nitko ne zalazi. Sjetiše se tako da je u veljači vrijeme karnevala pa se odlučiše maskirati i pridružiti se učenicima u razredu. Tiho su nam šapnule svoju želju, a mi smo je prišapnuli učenicima 2.a i njihovoj učiteljici Martini Švajghart. Tako su nastale maske od kolaža inspirirane Pablom Picassom. Knjigama smo pomogli da obuku svoje karnevalsko ruho i sada uzbuđeno čekaju dan karnevala i put prema dječjim torbama i domovima. A tko će posuditi koju knjigu? E, to ne znamo ni mi, ni knjige, ni učenici! Bit će pravi spoj naslijepo.

 [više]

2021. GODINA PROGLAŠENA GODINOM ČITANJA U HRVATSKOJ

Autor: Ivana Kosko, 11. 1. 2021. 15:13

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Vijest preuzeta sa stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja

 [više]

BOŽIĆNI KONCERT U SKLOPU MEĐUNARODNE SURADNJE TRIJU ŠKOLA

Autor: Ivana Kosko, 23. 12. 2020. 16:21

 

U sklopu projekta Međunarodne suradnje škola OŠ Kiseljak, OŠ "Mihovil Nakić" i OŠ "Stjepan Radić" nastao je virtualni božićni koncert. Božić je vrijeme radosti i veselja. Vrijeme koje provodimo s nama dragim ljudima. Naše škole okupile su se u virtualnom prostoru i žele vam svima sretan Božić. Pjevajte i veselite se s nama! 

 [više]

Online književni susret sa Silvijom Šesto

Autor: Ivana Kosko, 11. 11. 2020. 14:33

Učenici 4. b su se, uz pomoć aplikacije Zoom i svoje učiteljice Tatjane Mahnet i knjižničarke Ivane Kosko, imali priliku družiti s poznatom hrvatskom spisateljicom za djecu i odrasle Silvijom Šesto. Susret je organiziran 10. studenog 2020. u sklopu programa Mala tribina Društva hrvatskih književnika, a moderator susreta bio je književnik Hrvoje Kovačević.

Svi su susreti s ovom spisateljicom puni humora i dobrih priča. Ovaj put upoznala nas je sa svojim novim izdanjima; slikovnicama Abeceda nevoljenih i Majstorica Nola popravlja tatu. Pročitala nam je cijelu slikovnicu Majstorica Nola popravlja tatu te je učenike pritom nenametljivo upozorila na važnost obrtničkih zanimanja. Abeceda nevoljenih slikovnica je priča kojom nas je sve htjela podsjetiti na sva ona malena nevoljena stvorenja oko nas poput komaraca, pauka ili guski. Nevoljena su zbog toga što nam iz nekog razloga smetaju u našim životima, a zaboravljamo na važne uloge koje igraju u ekosustavu koji nas okružuje.

Učenici su se za ovaj susret marljivo pripremali te su bili puni zanimljivih pitanja. Sat vremena predviđenih za susret brzo nam je prošlo.

Školska knjižnica vam na posudbu nudi knjige iz serijala Bum Tomica, Ne, hvala, Debela i Vanda. Uskoro ćemo postati bogatiji za još dva njena naslova jer nam ih je autorica obećala poslati kao uspomenu na susret.

 [više]

ISML projekt razmjene straničnika 2020.

Autor: Ivana Kosko, 10. 11. 2020. 10:31

U Mjesecu hrvatske knjige privodimo kraju uz projekt razmjene straničnika.

Straničnike su ove godine izrađivalji učenici 1. 3. i 4. razreda. Tema kojom su se bavili bila je Put do zdravlja i dobrobiti. 

S učenicima prvih razreda razgovarali smo o tome što njih čini sretnima, te smo nakon čitanja slikovnice Drvo ima srce Shela Silversteina izrađivali straničnike u obliku lista. Šaljemo ih u Portugal uz želju da će učenicima tamošnje škole donijeti sreću. Učenici 3. c razreda sa svojom su učiteljicom izrađivali straničnike koji bi svoje buduće vlasnike trebali podsjetiti na važnost pravilne prehrane i kretanja.

Njihovi straničnici putuju u Litvu. Četvrtaši su se bavili dobrobitima jabuka i boravka u prirodi, te bi u zamjenu za svoje straničnike trebali dobiti straničnike iz Portugala.

I naši su partneri bili jako vrijedni pa smo već primili straničnike iz Litve. Kako o toj zemlji znamo vrlo malo pozivamo vas da više o toj sjevernoj zemlji pogledajte u ovom zanimljivom videu

 

 

 [više]

Svjetski dan izumitelja

Autor: Ivana Kosko, 9. 11. 2020. 11:33

 [više]

115. obljetnica rođenja Dragutina Tadijanovića

Autor: Ivana Kosko, 4. 11. 2020. 11:28

Više o životu i djelu Dragitina Tadijanovića istražite na poveznici.

 [više]

20. listopada - Svjetski dan jabuka

Autor: Ivana Kosko, 20. 10. 2020. 12:11

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Dan jabuka i Mjesec školskih knjižnica obilježili su učenici 4.a. Radili su na međunarodnom projektu izrade i razmjene strančinika pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge školskih knjižničara koji se ove godine provodi uz temu Put do zdravlja i dobrobitiKako bi potaknula učenike na razmišljanje o zdravlju i pravilnoj prehrani učiteljica Njegač s njima je razgovarala o jabukama i malim pozitivnim promjenama koje svako od nas može unijeti u svoju prehranu kako bi smo bili zdraviji. Zatim su nastali straničnici s natpisom "An apple a  day keeps doctor away!" - “Jedna jabuka na dan -  doktor iz kuće van”

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Sezona je jabuka, uživajte i vi u blagodatima ovog voća!

 

 

 
 [više]

DAN KRAVATE

Autor: Ivana Kosko, 19. 10. 2020. 18:26

Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate. Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

Naši su učenici razredne nastave i njihove učiteljice obilježili ovaj dan nošenjem kravata. Mogli smo vidjeti bogatstvo uzoraka i načina nošenja kravate. Ukoliko još ne znate kako vezati svoju kravatu slijedite poveznicu na video i obogatite se još jednom vještinom.

 

 [više]

Preporučamo za učenike 5. i 6. razreda

Autor: Ivana Kosko, 19. 10. 2020. 16:09

 [više]

RAZLISTAJ SE!

Autor: Ivana Kosko, 15. 10. 2020. 16:18

 Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige, posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog. To je razdoblje kada se nastoji intenzivnije govoriti o knjizi i čitanju, ali i knjižnicama kao mjestima javnog i slobodnog pristupa.

Razlistaj se! moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige posvećenog planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

VIŠE O MJESECU KNJIGE

U sklopu aktivnosti u mjesecu knjige pozivamo vas da

sudjelujete u

Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja ISTRAŽIVAČI PLANETA Z.

 

 [više]

Svjetski dan hrane

Autor: Ivana Kosko, 12. 10. 2020. 11:37

 [više]

SVJETSKI DAN RAZGLEDNICE

Autor: Ivana Kosko, Andreja Njegač, 1. 10. 2020. 14:31

 [više]

130. obljetnica rođenja Agathe Christie

Autor: Ivana Kosko, 29. 9. 2020. 09:55

Dame Agatha Mary Clarissa Christie (Torquay, 15. rujna 1890. - Winterbrook House, 12. siječnja 1976.) je britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott.

Nazivana je i ˝kraljica krimića˝, a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha - Nagrada za kriminalistički roman.

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple.

Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

Većina njezinih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove, neke i više puta (Ubojstvo u Orijent Expressu, Smrt na Nilu, U 4.50 s Paddingtona).

 [više]

ONLINE ČASOPISI U SVIBNJU

Autor: Ivana Kosko, 5. 5. 2020. 09:49

Kliknite na sliku.

     

 [više]

OBAVIJEST ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Ivana Kosko, 4. 5. 2020. 18:51

Dragi nači učenici i roditelji,

zbog epidemije bolesti COVID 19 školska će knjižnica do kraja ove školske godine za korisnike biti zatvorena.  

U prostoru knjižnice mogu boraviti samo knjižničarke!

Korisnici trebaju vratiti svu posuđenu građu do kraja nastavne godine.

 

Knjige se vraćaju u kutiju koja će korisnike/učenike čekati u pokraj školske porte svakog radnog dana od 10.30 - 12.00 sati. Knjige će biti razdužene u roku od 5 radnih dana prema smjernicama za rad knjižnica.

 

 Obavijest o razduženoj građi doći će vam na čavrljanje u Teamsu ili preko vaših učiteljica razredne nastave.

Molimo vas da jedan član obitelji vrati sve posuđene knjige za cijelu obitelj! Iako je svaka knjiga zadužena na pojedinačnog učenika jedinstvenim brojem, ukoliko želite slobodno u knjigu umetnite papirić s imenom i prezimenom učenika koji ju vraća.

Molimo roditelje učenika razredne nastave iz Lupoglava da obavezno umetnu papirić s imenom učenika jer su knjige za njih posuđivali učitelji.

 

Naknadno ćemo osigurati nekoliko termina i omogućiti vraćanje građe u poslijepodnevnim satima. Obavijest o terminima ići će kroz virtualne učionice i ovdje.

 

Nije dozvoljeno zadržavanje u prostoru škole i školskog dvorišta. 

Lijep pozdrav svima, žele vam vaše knjižničarke.

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, Robert Samardžić, 23. 4. 2020. 10:38

Dragi naši učenici,

iako smo fizički udaljeni u mislima smo uvijek s vama. Danas obilježavamo Svjetski dan knjige, a taj bismo dan uobičajenim okolnostima obilježili Sajmom dobrih naslova. Kako knjiga na današnji dan, u ova digitalna vremena, ne bi bila zapostavljena, pred vas stavljamo izazov. U poveznici koja slijedi potrebno je sastaviti slagaricu. Rješenje je plakat iz kojeg ćete uz pomoć datuma svojeg rođendana dobiti naslov neke zamišljene, vaše knjige. Vaš je zadatak osmisliti i napraviti sliku korica te knjige!

Obavezni dijelovi vašeg likovnog uratka su naslov dobiven iz slagalice i ime autora te knjige. To može biti vaše ime ili neko izmišljeno ime (ipak su mnogi autori pisali pod pseudonimom). Vaš rad može nastati bilo kojom likovnom tehnikom na A4 formatu (ili većem), a možete ga izraditi i uz pomoć nekog digitalnog alata (npr. Canva, Photoshop, Paint/Bojanje ili bilo koji drugi). Možete koristiti i fotografiju, ali ju morate sami snimiti. Možete koristiti fotomontažu, kombiniranu tehniku ili neku klasičnu likovnu tehniku (tempere, bojice, kolaž,…)

Inspiraciju za svoje uratke možete dobiti gledanjem kratkog videa koju je za vas pripremio učitelj Samardžić.

                Svoje likovne radove predati ćete kroz ovaj obrazac. Ukoliko radite digitalne radove molimo vas da ih spremite i pošaljete u .jpg formatu maksimalne veličine 100 MB. Svi likovni radovi pristigli na ovaj natječaj bit će predstavljeni na online izložbi unutar virtualnih učionica naše škole. Učenici će ih imati priliku ocijeniti kroz obrazac koji ćemo postaviti u učionicu svakog razreda. Pobjednik ovog natječaja bit će onaj učenik čiji uradak osvoji najveći broj bodova. Pripremamo i malu nagradu za njega/nju. 

Natječaj je namijenjen za učenike od 5. do 8. razreda, a natječete se u dvije kategorije 5. i 6. u prvoj te 7. i 8. razredi u drugoj.

ROK ZA PREDAJU RADOVA JE: 8. SVIBANJ 2020.

Vaše knjižničarke Ivana Kosko, Ivana Budimčić i učitelj Robert Samardžić

 [više]

ONLINE ČASOPISI U TRAVNJU

Autor: Ivana Kosko, 6. 4. 2020. 10:03

Klikni na sliku.

   

 [više]

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA DJEČJE KNJIGE

Autor: Ivana Kosko, 2. 4. 2020. 14:41

Dragi naši učenici i roditelji,

danas obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige. Tim povodom pozivamo vas da u svoje slobodno vrijeme istražite što se sve nudi u Međunarodna dječja digitalna knjižnica.

Na plakatu u prilogu nalazi se Poruka djeci svijeta koju je napisao Peter Svetina, slovenski književnik, a ilustraciju izradio Damijan Stepančič, slovenski ilustrator i slikar. Kampanja Čitaj mi! objavljuje prijevod Poruke.

Vaše knjižničarke

 

 [više]

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Autor: Ivana Kosko, Sanja Biškup, 2. 4. 2020. 11:01

IZVOR: https://novi-radio.hr/danas-se-obiljezava-svjetski-dan-svjesnosti-o-autizmu/(2. travnja 2020

Danas, 2. travnja se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja. Tim povodom upućujemo vas na prezentaciju Filmske družine Zaigrani Aktivni Gromoglasni OŠ Marije Jurić Zagorke koja je 2018. godine snimila je dokumentarni film o prvašiću Janu koji ima Aspergerov sindrom iz spektra autizma. Pogledajte kako dokumentarne filmove snimaju i uređuju učenici.

 [više]

ONLINE ČASOPISI U OŽUJKU

Autor: Ivana Kosko, 23. 3. 2020. 10:13

Klikni na sliku.

       

  

 [više]

DAN HRVATSKE GLAGOLJICE

Autor: Ivana Kosko, 25. 2. 2020. 15:28

 [više]

Maštajmo! u mjesecu školskih knjižnica

Autor: Ivana Kosko, 7. 11. 2019. 13:03

I ove godine, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM), Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizirala je međunarodni projekt razmjene straničnika između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji projekt organizitan je pod nazivom Maštajmo!

 

 [više]

Čitajte dječje časopise

Autor: Ivana Kosko, 24. 9. 2019. 14:31

Dragi učenici,

pozivamo vas da se i ove godine pretplatite na neki od dječjih časopisa. Za pretplatu obratite se knjižničarkama do 1. listopada 2019.

Časopis

Polugodišnja

Godišnja

Smib

75 kn

150 kn

Modra lasta

75 kn

150 kn

Prvi izbor

80 kn

160 kn

Moj planet

90 kn

180 kn

Radost

80 kn

150 kn

 

 [više]

Završetak projekta Riječ dana

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 18. 6. 2019. 11:57

Projekt školske knjižnice Riječ dana završio je 30. svibnja 2019. i u njemu je sudjelovalo 19 učenika od 3.- 8. razreda.  Projekt je osmislila knjižničarka Ida Bogadi iz OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu, a mi smo se priključili projektu kako bismo potaknuli učenike na služenje stručnom literaturom, te na usvajanje i ispravno korištenje hrvatskim jezičnim blagom.

Cijelu su godinu učenici iz rječnika hrvatskog jezika izvlačili riječi i njihova značenja. Riječi smo zatim objavljivali na stranicama škole i na panou ispred školske knjižnice. Upoznali smo mnoge zanimljive riječi i njihova značenja.  Ponovili smo i proširili znanje o velikom broju poznatih riječi. Cjelokupan popis riječi možete pronaći ovdje.

Na kraju projekta najvrjedniji učenici proglašeni su Sakupljačima i Čuvarima riječi. Sakupljač riječi je onaj/ona koji je došao 3 i više puta po Riječ dana, ali manje od 10 puta. Čuvar riječi je onaj/ona koji je 10 i više puta došao po Riječ dana.

Priznanja Čuvarica i Čuvara riječi, za njihov trud u bogaćenju rječnika učenika naše škole, dobili su Danijela Dunđer, 4. b, Marina Paradžik 5. d, Dorotea Matić 4. b,S.T. 4. b, Joakim Marković 4. b i Leonardo Vurbić 4.b.

Najveći broj riječi ove godine sakupila je Marina Paradžik. Do rječnika je stigla čak 22 puta. 

Sakupljačicama i Sakupljačima riječi proglašeni su Magdalena Balog Matak, Tena Vinojčić, Laura Dunđer i Ante Ravlić.

U sakupljanju i pamćenju riječi ove je godine aktivno sudjelovalo 19 učenika od 4. do 7. razreda. Zahvaljujemo svima na trudu i pozivamo sve da i sljedeće godine sudjeluju u projektu. 

 [više]

Čitanjem do Čakovca

Autor: Ivana Kosko, Lea Lončar, Anđa Jukić, 8. 5. 2019. 15:45

Nacionalno natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ u kojem je sa svojim plakatom sudjelovala Ema Fruk, održano je u petak, 3. 5. 2019. Ema je na natjecanje putovala u pratnji Anđe Jukić, Lee Lončar i Lorene Cvitkušić, te mentora Roberta Samardžića i Ivane Kosko. U 10:00  bilo je okupljanje natjecatelja, te svečanost otvaranja. U 11:30 krenuo pismeni dio natjecanja i predstavljanje plakata. Na pismenom dijelu natjecanja natjecalo se 36 timova. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali čitajući knjige Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom Julijane Matanović, Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić  i Blizanke Ericha Kästnera. Na natjecanju plakata učenici su morali pripremiti plakat kojim će predstaviti sve ti knjige pod zajedničkom temom Ljeto priča priče. Na natjecanju je sudjelovalo 30 plakata.

Nakon natjecanja natjecatelji su prisustvovali književnom susretu s Julijanom Matanović i Jasminkom Tihi-Stepanić; autoricama romana koje su čitali natjecatelji. Na susretu su natjecatelji mogli postavljati razna pitanja vezana za knjige, pa su tako proširili svoje znanje i razumijevanje pročitanih knjiga. 

Poslije  svega, natjecatelji i mentori su imali priliku razgledati krasni grad Čakovec i iskusiti njegove posebnosti. U 17:00 sati, bilo je proglašenje pobjednika. Saznali smo da je Emin plakat rangiran  na odlično peto mjesto. Nakon završetka, vratili smo se kućama, te završili ovaj dan pun zabave i uzbuđenja.

 
 [više]

USKRŠNJE LITERARNO IZNENAĐENJE

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 16. 4. 2019. 10:12

Ovih se dana u našoj školskoj knjižnici mogu pronaći neobične pisanice. Učenici 3. i 4. razreda, članovi skupine Malih knjižničara, pripremili su u suradnji s knjižničarkama Uskršnje literarno iznenađenje. Knjižničarke su odabrale zanimljive naslove s polica školske knjižnice. Učenici su ih omotali u neproziran papir i zatim ilustrirali pisanice koje su zalijepili na paketiće. Pozivamo vas da navratite do školske knjižnice i posudite naše “pisanice“  te da tijekom praznika uživate u knjigama.

 [više]

5. SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 2. 4. 2019. 15:03

Sajam dobrih naslova još je jedan od projekata naše školske knjižnice osmišljen kako bismo probudili kod svojih učenika ljubav prema knjizi i čitanju. Ovo smo događanje, kao i književni susret sa spisateljicom Sanjom Pilić, organizirali u Tjednu dječje knjige, čime smo željeli pridonijeti manifestaciji i promidžbi knjige i knjižnica. Malo otvorenje izložbe i dodjelu nagrada, koje je uljepšao naš školski zbor i njihova voditeljica Ksenija Knapić, održali smo 2. travnja 2019. godine u školskom predvorju.

Na Sajam su se prijavili kreativni dobrovoljci kako bi izradili plakate posvećene njihovim omiljenim knjigama. Jedini je zahtjev pri izradi bio da budu kreativni i da se na plakatu vidi o kojoj se knjizi radi. Ove se godine na natječaj prijavilo više od 40 učenika iz različitih razreda. Neki su radili u paru, a neki samostalno i tako su nastala 34 plakata. Svaki je od njih poseban i u svaki je uloženo mnogo truda. Ovogodišnje povjerenstvo, kojem ovim putem još jednom zahvaljujemo, imalo je ove godine pune ruke posla, a sačinjavali su ga: Lada Grdan, školska knjižničarka u OŠ Josipa Zorića i velika ljubiteljica svih vrsta umjetnosti, Predrag Topić, ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo i Martina Gracin, učiteljica likovne kulture u OŠ „Ivan Benković“ i akademska umjetnica.

Budući da je bilo jako puno dobrih plakata, a nagrada samo 6, organizatori su prvo odlučili nagraditi neke učenike posebnim nagradama. Podijeljene su tako nagrade za uloženi trud, za kreativnost te za umjetnički zanos.

Nagrade za plakate koje je žiri odabrao kao najbolje podijeljene su u dvije kategorije – kategorija Maleni (3., 4., i 5. razred) i kategorija Veliki (6., 7. i 8. razred).

Slijedi tablica nagrađenih plakata.

 

Nagrađeni učenici

Plakat

 1. M

Gabrijela Božić i Emanuela Šipura

A. Puškin, Bajka o ribaru i ribici

 1. M

Mia Novačić i Laura Stipić

B. Čopić, Ježeva kućica

 1. M

Dora Šotić i Lucija Lukačević

M. Lovrak, Vlak u snijegu

 1. V

Margareta Đuras

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

 1. V

Sven Đapa

J. K. Rowling, Harry Potter i kamen mudraca

 1. V

Josip Vrcić

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

posebne nagrade organizatora

Štefani Tokić

Ema Fruk i Ana Jurković

Fran Klarić i Dorotea Matić

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

Ž. Hercigonja, Tajni leksikon

 

 

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su ulaznice za kino predstavu po svom izboru, a ostali paketiće slikarskog pribora koji će im pomoći da nastave biti kreativni čitatelji. Zahvaljujući ravnatelju Gradske knjižnice Dugo Selo g. Topiću, svi nagrađeni dobili su i besplatnu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici.

Čestitamo svima i vidimo se dogodine na još jednom Sajmu dobrih naslova.

 

 [više]

Susret s književnicom Sanjom Pilić

Autor: Ana Klarić, Patricija Heroić, 2. 4. 2019. 13:00

Spisateljica Sanja Pilić je 1. travnja 2019. posjetila učenike 4. razreda. Napisala je puno knjiga. Književnica im je rekla da nije baš lako biti spisatelj ili spisateljica. Njezina majka,  Sunčana Škrinjarić bila je spisateljica,pa je tako  i Sanja postala spisateljica. Napisala je jako zanimljive knjige i slikovnice za djecu. Donijela je punu torbu knjiga i ispričala kako je neke od njih napisala. Prema nekim njenim knjigama su nastale i kazališne predstave ( npr. Mrvice iz dnevnog boravka, Maša i Božić, Sasvim sam popubertetio).

 [više]

20. Svjetski dan pjesništva

Autor: Ivana Budimčić, 21. 3. 2019. 17:22

Danas obilježavamo Svjetski dan pjesništva. Već dvadesetu godinu zaredom na ovaj dan svijet slavi pjesništvo. World Poetry Day (Svjetski dan pjesništva) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i poučavanja pjesništva širom svijeta. Tim povodom u školskoj su knjižnici učenici prvog razreda imali priliku čuti slikovnicu u stihu. Učenica sedmog razreda, I. Brajko, im je u sklopu programa Pričaonica za vrijeme velikog odmora pročitala slikovnicu Julije Donaldson Mjesta ima na metli svima. 

 [više]

Pokrenimo solidarnost

Autor: Ivana Kosko, 15. 3. 2019. 14:47

Međunarodni Dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se diljem svijeta 21. ožujka. Kako bi obilježili taj značajan datum, učenici i učenice šestih i sedmih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine priključili su se svojim europskim kolegama u projektu pod nazivom P.S. Pokreni solidarnost, u sklopu kojeg će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Projekt se istovremeno provodi u Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, a voditelj projekta za Hrvatsku je Centar za mirovne studije. Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumce odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET: JADRANKA ČUNČIĆ BANDOV S PRVAŠIĆIMA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 13. 3. 2019. 17:33

Poznata hrvatska lutkarica i spisateljica Jadranka Čunčić – Bandov posjetila nas je sa svojim posebnim lutkicama i ovog  proljeća, 12. ožujka 2019. i nasmijala i razveselila naše prvašiće. Učenici su uživali u njezinu glumačkom umijeću, puno su se smijali i zagrijali za to da i sami načine vlastite lutke od priručnih materijala. Kroz priču i glumu upoznali su i neke likove koji lutkaricu okružuju u životu i daju joj inspiraciju za izradu lutkica i pisanje igrokaza. Pokazali su svojoj gošći da i sami znaju glumiti i to upravo njezine igrokaze. Učiteljice prvašića bile su jako ponosne na svoje učenike jer su bili vrlo pristojni,  jer su surađivali i pokazali koliko su pametni, hrabri, razigrani i maštoviti.

 

 [više]

SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 7. 3. 2019. 13:53

Pozivamo Vas na sudjelovanje na ovogodišnjem „Sajmu dobrih naslova“. Ovo događanje zamišljeno je kao poticaj vama da pročitate neku dobru knjigu, da je predstavite i prezentirate preko plakata i grafičkog dizajna prenoseći vizualnu poruku kako biste i druge potaknuli na čitanje. 

NAJBOLJE PLAKATE ĆEMO NAGRADITI!

Pravila koja morate slijediti:

 • Veličina papira 50*70 cm (pola B1 formata, odnosno pola hamer papira)
 • Orijentacija papira je slobodna vodoravno ili okomito
 • Boja papira ne mora nužno biti bijela (Papir u boji može se kupiti u knjižari)
 • Obvezni dijelovi plakata: naslov knjige, autor knjige, ilustracija i poruka knjige ili rečenica koja će promatrača navesti da je poželi pročitati
 • Autor/i plakata mogu biti jedan učenik ili par učenika unutar iste kategorije.

Učenici mogu predstaviti bilo koju knjigu.

Plakati će se ocjenjivati u dvije kategorije:

 • učenici 3., 4. i 5. razreda (nagrađujemo 3 plakata)
 • učenici 6., 7. i 8. razreda (nagrađujemo 3 plakata)

Prijave u školskoj knjižnici.

 

Kako bi vaši radovi bili što kvalitetniji, pozivamo vas i na radionicu učitelja Roberta Samardžića u kojoj ćemo vam detaljnije predstaviti projekt. Radionica nije obavezna.

Radionica će se održati u petak 15. ožujka 2019. u 11.35 sati u učionici likovne kulture. Na radionicu treba ponijeti papir za rad, materijal s kojim mislite raditi te knjigu koju ćete predstavljati.

Plakate treba predati najkasnije do 25. ožujka 2019. u 14 h.

Najbolji će biti izloženi na izložbi u holu škole 1. travnja 2019. 

Veselimo se vašim uradcima!

Vaše knjižničarke i učitelj likovne kulture

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 VAŽNO!!!

!!! UPISI U PRVI RAZRED !!!

ZA OSMAŠE

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

RIJEČ DANA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
24.05.2022. 14:19
RODITELJSKI 7. c
Roditeljski sastanak za 7.c održat će se u utorak, 24. 5. 2022. u 18:00 sati. Razrednica Valentina Vrban OTKAZANO!

20.05.2022. 12:20
Roditeljski sastanci 6. a i 6. d
Roditeljski sastanak 6.d razreda održat će se u ponedjeljak, 23.5. u 18:15 h. Razrednica Dragica Katić   Roditeljski sastanak 6.a razreda održat će se u četvrtak, 26.5. u 18:50 h. Razrednica Irena Bebek Glogovšek

16.05.2022. 14:25
RODITELJSKI 7. A
Roditeljski sastanak 7. a održat će u četvrtak, 19. 5. 2022. u 18:45. Razrednica Ivana Skočić

16.05.2022. 13:39
Roditeljski sastanak 7.d
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7.d razreda održat će se 19. svibnja (četvrtak) u 18:00. Razrednik Ivan Jukić

16.05.2022. 11:49
RODITELJSKI 7. B
Roditeljski sastanak 7. b održat će se u utorak 23. 5. 2022. u 18.45 sati. Razrednica Ksenija Knapić

04.05.2022. 14:51
Roditeljski sastanak 3.a
Roditeljski sastanak 3.a razreda održat će se 6.5.2022. u 18:15h u učionici 3.a razreda.    učiteljica Magdalena Martinović

29.04.2022. 10:06
RODITELJSKI 5. a
Roditeljski sastanak 5.a održat će se u ponedjeljak 2. svibnja 2022., s početkom u 18:45 sati. Razrednica: Anita Kuruc

26.04.2022. 17:25
Roditeljski sastanak 2. C
Roditeljski sastanak 2.c održat će se 28. travnja 2022. u 17 h.. učiteljica Mirjana Paj

25.04.2022. 11:36
RODITELJSKI 2. B
Roditeljski sastanak 2. b održat će se u utorak 26. 4. u 18 sati. Učiteljica Sanja Biškup

13.04.2022. 15:01
RODITELJSKI OSMIH RAZREDA
Roditeljski sastanak osmih razreda održat će se 28. travnja 2022. u 18 sati vezano za organizaciju maturalnog putovanja učenika u Istru. Razrednice

12.04.2022. 14:51
RODITELJSKI 5. B
Poštovani roditelji, obavještavam vas kako će se roditeljski sastanak 5. B razreda održati u novom terminu u SRIJEDU 13.4.2022. s početkom u 17.30 sati. Lijep pozdrav!   razrednica Sanja Ivanović 

07.04.2022. 11:03
Roditeljski sastanak 5. c
Poštovani roditelji, obavještavam vas kako će se roditeljski sastanak 5. c razreda održati u utorak, 12.4.2022. s početkom u 18.15 sati. Lijep pozdrav!   Razrednica Jasna Holik

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
06.05.2022. 11:45
Drage mame, sretan vam vaš dan!
Povodom Majčinog dana koji se obilježava drugu nedjelju u svibnju, učenici 1. a i 3. b pripremili su jučer, 5. svibnja 2022., kratku priredbu za svoje mame i bake. Učenici su recitirali razne recitacije svojim majkama, izveli igrokaz „Djed i repa“, a zbor 1. a i 3. b radosno je pjevao naučene pjesme. Roditelji su se odazvali pozivu te s oduševljenjem pratili priredbu. Na kraju priredbe zahvalili smo roditeljima na dolasku te istaknuli kako se radujemo, nakon pandemijskog razdoblja, mnogim budućim priredbama i zajedničkim okupljanjima u školi. Učenici su darovali svoje mame prigodnim poklonima povodom Majčinog dana koje su izradili sa svojim učiteljicama Renatom Jelečki, Danijelom Knežević i vjeroučiteljicom Tadijanom Marčinković.

21.10.2021. 10:50
Zoo u gostima
3. b područne škole  putem Zoom aplikacije 18. listopada 2021. godine u našem je razredu ugostio edukatore iz Zoološkog vrta grada Zagreba u okviru programa online edukacija „ZOO u gostima“. Tema edukacije bila je Voda koja život znači. Učenici su sudjelovali u predavanju, razgovarali s edukatorima, promatrali pokuse koji su se uživo izvodili,  naučili mnogo o vodenim lavovima te o biljkama i životinjama  koje žive u vodama tekućicama i stajaćicama. Saznali da u Zoološki vrt uskoro stižu žirafe te da majmuni zapravo uopće ne vole banane onoliko koliko svi misle. Razgovarali smo s edukatorima o postupcima zaštite naše Zemlje, načinima očuvanja pitke vode u svijetu, ali i o malim doprinosima kojima mi možemo pomoći da naš planet bude i dalje lijepo, mirisno, ugodno i zdravo mjesto za život ne samo nama nego i svima koji na njega tek dolaze. Bilo je zanimljivo i poučno. Dogovor je već nastao i za sljedeću nastavnu godinu.

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / www.os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju